Varukorg
Varierad lunchlåda med person som äter

Vad ska man äta innan träning?

Vad ska man äta innan träning?

Som du redan vet är det viktigt att få i sig näring innan man tränar, men vad är viktigt att tänka på när man väljer sina måltider?

En bra tumregel att utgå ifrån är att maten ska helst innehålla mer kolhydrater än dina vanliga måltider. Självklart så bör man få i sig rätt mängd protein också men det är inte det viktigaste innan träning.

Kolhydrater bryts ner och blir glykos vilket i sin tur lagras som glykogen i musklerna, detta resulterar i sin tur att vi får mer energi inför träningen.

Om du gärna äter en hel måltid innan träning så kan du prova att lägga till någon form av kolhydratkälla, till exempel sötpotatis, pasta eller havregryn.

Se även till att få i dig salt, det är viktigt för att kroppen ska kunna absorbera vätska. (Salt kan även göra så att du får bättre muskelpump). Min personliga “före-träning-måltid” brukar ofta innehålla havregrynsgröt, ägg, salt och PWO ca. 30 min innan träning.

Hur mycket ska jag äta?

Detta beror självklart på vilken storlek måltiderna du brukar äta har, dock finns det fördelar med att dra ner lite på storleken precis innan träningen.

Effekten blir att du känner dig lättare och mer alert, i de allra flesta träningsformer ses detta som något positivt. Se bara till att få i dig tillräckligt så att du fortfarande kan köra hårt. Här kommer det svenska ordet “lagom” väl till hands.

Om jag äter en riktig måltid innan träning brukar jag ta ca. 75% av den normala portionen. Detta gör så jag känner mig smidig och fokuserat när jag är på gymmet.

Det viktiga är att du känner av själv vad som fungerar för dig, du ska känna att du har tillräckligt med energi så att du kan prestera och nå dina träningsmål.

Hur lång tid innan träning bör man äta?

Hur lång tid din kropp behöver för att hantera och smälta maten varierar från person till person men en generell utgångspunkt kan vara att äta ungefär 1-2 timmar innan träning.

Personligen så håller jag mig till ca 2 timmar innan träning och jag känner många andra som gör likadant. Det är på grund av att man inte vill känna sig alltför mätt, då känner man sig långsammare både psykiskt och fysisk, och detta är inget man vill känna under intensiv träning.

Oftast använder jag mig också av en Pre-Workout för att se till att jag får ut det mesta av mina pass och den fungerar alltid bättre att inta på tom mage, ca 15 min innan träning.

Sammanfattning

Se till att få i dig bra kolhydrater innan träning och glöm inte saltet. Detta kommer ge dig mer energi inför träningspasset. Exempel på kolhydrater: sötpotatis, pasta och havregryn.

Mitt sista tips är att försöka dra ner lite på storleken på måltiden eller vänta i minst 1 timme innan du tränar för att känna dig smidig och alert under passet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *