Varukorg
Närbild på hand som håller tidtagarur

Vad är hiit träning?

Vad är hiit träning?

HIIT eller High-Intensity Interval Training är en träningsmetod som består av korta intensiva intervaller följt av perioder med vila eller aktiv vila (lågintensiv träning). Denna träningsmetod har blivit allt mer populär under senare tid på grund av de många fördelar som finns.

Fördelar med hiit träning?

En av dem största fördelen för många är effektiviteten. HIIT träning är oftast kortare än traditionell träning men kan i många fall vara lika effektiv, om inte mer.

Du kan köra ett intensivt helkropps pass under 30 minuter med denna metod, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som har en hektisk vardag.

En annan fördel är förmågan att bränna mer kalorier inom en kortare period. Det finns flertalet studier som visar på att HIIT träning leder till att man bränner fler kalorier då kroppen jobbar maximalt under denna intensiva träningsform.

Förutom att bränna kalorier så kommer HIIT träning garanterat stärka din kardiovaskulära hälsa, du resulterar i bättre kondition. Detta är inte bara kul för dig som tränar utan även viktigt för din kropps välmående.

Förbättrad kondition leder i sin tur till lägre blodtryck, ökad koncentration, minskat kolesterol och minskar risken för hjärt- och kärl-sjukdomar.

Exempel på hiit träning

1. 60m sprints
Maximal ansträngning, jogga eller gå tillbaka, repetera.

2. Boxning på säck
Maximal ansträngning, vila 30sek, repetera.

3. Burpees
1min (så många man kan), vila 30sek, repetera.

Många användingsområden

Det finns många sätt man kan använda sig av HIIT träning, det allra vanligaste är konditionsträning som till exempel sprint eller cykling.

Man kan även använda sig av denna träningsform när man styrketränar, det kan vara ett bra sätt att öka intensiteten på sina pass och bryta sig ifrån träningsplatåer.

Det finns många fördelar med HIIT träning och det är definitivt värt att implementera i sin träningsrutin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *