Varukorg
Kille tränar biceps med hantlar

Hur får man pump?

Vad är pump?

Nästan alla har hört talas om “pump” någon gång, förmodligen i ett träningssammanhang. Men vad är det egentligen?, och hur får man det? Det man menar är egentligen muskelpump, det vill säga att musklerna blir större och hårdare efter man har tränat.

Det som händer är att när man tränar sina muskler så pumpar kroppen in en massa blod för att kunna syresätta dina muskler. Kroppen känner alltså av att det krävs mer energi i den muskel du tränar, därav ökar kroppen blodtillförseln dit.

Detta leder i sin tur till att musklerna blir större och man får “pump”. Det brukar kännas som att huden blir tightare över muskeln och att rörligheten kan bli något begränsad. Många tränings-intresserade tycker om denna känsla och det brukar ibland användas som ett slags mätetal för att ta reda på om man tränar på rätt sätt.

Inom bodybuilding så tränar man oftast för att orsaka muskelhypertrofi, alltså muskeltillväxt. För att uppnå detta är det viktigt att fokusera på den muskel man tränar och se till så att muskelfibrerna bryts ner för att sedan byggas upp starkare och större. Om man tränar på det här sättet så kommer man att uppleva mer muskelpump än till exempel styrketräning där man istället kör färre repetitioner och fokuserar på att bli starkare.

Hur får jag pump?

Om du tränar en muskelgrupp kommer du alltid att få lite pump, dock finns det en viss typ av träning som i regel kommer resultera i mer blodtillförsel och pump; styrketräning med hög volym.

Detta är optimalt om ditt mål är att bygga både muskler och uthållighet. Om du istället tränar med lägre volym så kommer du i första hand att utveckla din styrka och explosivitet. Det beror helt enkelt på vilka mål man har.

Det finns lite knep man kan använda sig av för att få mer pump när man tränar, här nedan listar jag några av dessa knep:

Pre-workout

En Pre-Workout produkt innehåller oftast ämnen som bidrar till ökat blodflöde och därmed bättre pump. POWER PRE innehåller Citrulline dl-malate, Arginin HCL och Taurin som alla bidrar till att ge dig bättre pump på gymmet.

Salt

Ämnet natrium som finns i salt binder vätska i muskeln vilket resulterar i ökad muskelvolym och känslan av bättre “pump”. Vill man uppnå detta kan det alltså vara bra att salta maten lite extra innan träning.

Kolhydrater

Att äta snabba kolhydrater innan träning resulterar också i att musklerna binder mer vätska och sen är det är alltid bra att ha fulltankade glykogen-förråd innan intensiva träningspass.

Sammanfattning

Pump är när blodtillförseln till musklerna ökar, detta sker under intensiv träning. Den bästa pumpen får man om man tränar styrketräning med hög volym, alltså många repetitioner eller “reps”.

Man får pump för att kroppen måste syresätta de specifika musklerna som du använder när du tränar, det resulterar i mer blod och större volym i dina muskler.

Det finns vissa knep man kan använda för att förbättra muskelpump, några av dessa är; Pre-Workout, Salt och Kolhydrater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *