Varukorg
Spa artiklar liggandes i bastu

Fördelarna med att basta

En bastu är ett liten rum som är byggt för att värmas upp till höga temperaturer och göra så att man börjar svettas genom torr värme.

Det kan låta obekvämt att hetta upp kroppen och svettas men det finns faktiskt en hel rad med hälsofördelar som kommer med bastubad. I denna artikel går vi in på varför du bör överväga att lägga till bastubad i din rutin.

Rena kroppen

En av fördelarna med bastubad är förmågan att bidra till att rena kroppen. Värmen från bastun gör så att din kroppstemperatur ökar, vilket resulterar i att du börjar svettas. Att svettas är ett mycket bra sätt för kroppen att rensa bort gifter och orenheter genom huden.

Minska stressen

Bastubad kan även vara ett sätt att hantera stress. Den höga värmen slappnar av kroppen och kan bidra till att känslor som stress och ångest dämpas. Värmen gör även så att det släpps ut endorfiner i kroppen vilket i sin tur kan bidrar till att du mår bättre.

Många tycker även att det är skönt att få sitta därinne helt tyst, utan mobil och bara njuta. Se det som en liten “getaway” från verkligheten.

Förbättrad hälsa

Bastubad innebär även en rad olika hälsofördelar. Värmen gör så att blodkärlen utvidgas, vilket kan förbättra blodflödet och sänka blodtrycket. Bastubad har även kopplats till lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke.

Muskelåterhämtning

Bastubad fungerar även bra som ett muskelåterhämtnings-verktyg. Värmen ökar blodflödet och gör så att näring och syre kan färdas till musklerna snabbare. Som tidigare nämnt så släpps det även ut endorfiner, dessa har en effekt som minskar ömheten i musklerna.

Förbättrat immunförsvar

Att sätta sig i bastun ofta har även en positiv verkan på immunförsvaret. Den förhöjda kroppstemperaturen kan hjälpa till att öka produktionen av vita blodceller, vilka är ansvariga för att motverka infektioner och bakterier i kroppen.

Sammanfattning

Att använda sig av bastun är definitivt ett bra sätt att förbättra både den fysiska och psykiska hälsan. Det finns många studier som visar på positiva fördelar av en gedigen användning av bastu.

Det viktiga är att man gör det ofta för att ta del av de positiva effekterna, 1 gång i veckan räcker alltså inte, utan försök att ta dig tiden att basta minst 2-3 gånger i veckan.

Om du tränar ofta så bör du verkligen prova att lägga till bastubad i din rutin, då det finns många positiva fördelar som kan bidra till bättre resultat inom träningen.

Källor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7908414/

https://www.health.harvard.edu/blog/sauna-use-linked-longer-life-fewer-fatal-heart-problems201502257755

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *