Varukorg
Två tjejer som håller upp händerna och ser förvirrade ut

Bcaa eller eaa?

Om du är någon som har tränat ett tag så har du förmodligen hört talas om kosttillskotten Essential Amino Acids (EAA) och Branched-chain Amino Acids (BCAA).

Trots likheten så finns det vissa faktorer som skiljer sig åt som du bör tänka på när du avgör vilken produkt som passar dig bäst.

Vad är bcaa och eaa?

Som namnen föreslår så är BCAA och EAA båda exempel på grupper av aminosyror. Aminosyror är byggstenar för protein, vilket är nödvändigt för tillväxt, underhåll och reparation av våra muskler.

Det finns 20 stycken olika aminosyror och dessa kan man dela in i essentiella och icke-essentiella aminosyror. Essentiella aminosyror kan vi endast få ifrån det vi äter, vår kropp kan alltså inte producera dessa själv. Icke-essentiella aminosyror betyder att kroppen kan producera dessa helt på egen hand.

BCAA består av tre av nio essentiella aminosyror: leucinisoleucin och valin. Dessa är viktiga för proteinsyntesen samt energiproduktionen under träning. Det kallas Branched-chain Amino Acids på grund av aminosyrornas grenade struktur. EAA innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver, därav namnet Essential Amino Acids.

Fördelar med bcaa

BCAA är populärt hos många atleter och träningsintresserade på grund av dess förmåga att kunna öka proteinsyntesen och förbättra återhämtningen under träning.

Leucin är den aminosyra som står för de flesta fördelarna. Leucin aktiverar ett protein som kallas mTOR som i sin tur triggar proteinsyntesen, vilket kan leda till ökad muskelmassa och styrka. Självklart måste allt annat vara på plats såsom träning, kost och sömn för att kosttillskott överhuvudtaget ska ge någon märkbar effekt.

Fördelar med eaa

Medan BCAA är viktigt för proteinsyntesen så innehåller den endast tre av nio essentiella aminosyror. EAA innehåller alla nio, vilket gör det till ett mer övergripande kosttillskott för muskeluppbyggnad och återhämtning.

Aminosyror som tryptofan och histidin hittar man i EAA som har visats kunna bidra till minskad inflammation, ökad sömnkvalitet och bättre muskelåterhämtning.

Bcaa eller eaa – vilken är egentligen bäst?

Både BCAA och EAA har sina fördelar och nackdelar, BCAA passar den som är ute efter att fokusera på att öka muskelmassa och optimera återhämtningen. EAA är ett mer komplett alternativ som passar dig som har en hög fysisk aktivitetsnivå som till exempel atleter och individer med mycket muskelmassa.

Eftersom EAA består av en rikare aminosyra profil kan man utgå från att det är ett effektivare sätt att optimera muskel ökning och återhämtning.

Sammanfattning

Både BCAA och EAA bidrar till att öka muskeltillväxten och återhämtningen. BCAA är för dig som vill fokusera på att öka din muskelmassa medans EAA är ett mer komplett alternativ som passar den aktiva atleten som är ute efter alla fördelar.

Välj det alternativ som passar din livsstil bäst och som kommer hjälpa dig att nå dina mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *