Varukorg
Hand som ritar en Illustration av en graf

5 sätt att öka ditt testosteron

Hälsosam kost

Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med protein och fett då detta fungerar som byggstenar för muskeluppbyggnad. Sikta på en välbalanserad kost med mycket grönsaker och kvalitetsprotein.

Se även till att du får i dig Zink, som är en viktig mineral och är inblandad i testosteron-syntesen. Exempel på Zink-rik mat är nötter, nötkött och frön, det finns även kosttillskott med Zink.

Träning

Regelbunden träning gynnar inte bara din hälsa och välmående utan stimulerar även testosteronproduktionen. Genom att lägga in både konditions- och styrketräning i din rutin så kommer du ganska snabbt se effekterna på din energi och välmående.

Något som också har visats kunna stimulera testosteronet är att träna stora muskelgrupper, till exempel övningar som knäböj, marklyft och bänkpress. Dessa övningar kräver stor ansträngning och kan därav bidra till högre produktion.

Prioritera sömnkvaliteten

Tillräckligt med sömn är superviktigt för hormonbalansen i kroppen, inte minst testosteron. Brist på eller dålig sömn kan leda till lägre testosteron nivåer. Försök att sikta på ungefär 7-8 timmar ostörd sömn varje natt, speciellt om du tränar hårt.

Det kan vara bra att sätta upp tydliga rutiner för när man ska sova för att lättare kunna somna. Det kan även vara värt att testa olika avslappningsövningar om man har svårt att somna. Hitta det som fungerar för dig!

Hantera stressen

Kronisk stress kan ha förödande effekter på hormonbalansen i kroppen. När vi är stressade så släpper kroppen ut kortisol, ett hormon som kan blockera testosteron-syntesen. Kortisol höjer även vårt blodtryck, och det vill vi ju inte.

Stress under långa perioder är inte bra, försök att lägga in övningar i din rutin som hjälper dig att hantera stressen. Några bra exempel kan vara yoga, meditation och promenader i naturen.

Håll dig på en hälsosam vikt

Övervikt och fetma har en negativ påverkan på testosteronet. Genom att bibehålla en hälsosam vikt så ger du kroppen rätt förutsättningar för en välfungerande hormon-produktion.

Fokusera på att träna ofta och äta näringsrik mat så kommer du kunna bibehålla din vikt och känna dig piggare och hälsosammare. Försök att minska intaget av socker och snabbmat medans du ökar intaget av grönsaker, frukt och fibrer.

Lär även artikeln 5 lifehacks för viktminskning för lite konkreta vardagstips som hjälper dig att hålla dig på en hälsosam vikt.

Sammanfattning

Genom att leva en hälsosam livsstil så ger man sin kropp de allra bästa förutsättningarna för att producera testosteron. Detta kan man göra genom att äta en hälsosam kost, träna ofta, prioritera sömn, hantera sina stressnivåer och bibehålla en hälsosam vikt.

Det är viktigt att komma ihåg att resultaten skiljer sig från person till person och det är alltid klokt att rådfråga din läkare innan du gör allt för stora ändringar, speciellt om du har underliggande sjukdom.

Genom att implementera dessa strategier i din vardag så kan du optimera både din testosteron produktion och ditt välmående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *